Uitbreiding capaciteit.

Op dit moment hebben we 2 glasvezelverbindingen, een van 1 Gb naar Amsterdam – Sara en een van 1 Gb naar Hilversum. Over de glasvezelverbinding van Amsterdam gaat ons internet en telefonieverkeer en de glasvezelverbinding naar Hilversum is voor de radio- en televisiesignalen die we rechtstreeks vanuit de MediaGateway ophalen.

Met de enorme groei aan internetabonnees en de mogelijkheid voor andere aanbieders om op ons glasvezelnetwerk hun diensten aan te kunnen bieden is er een uitbreiding nodig.

Zeer binnenkort wordt er een 10 Gb verbinding naar Amsterdam-Nikhef opgeleverd die hiervoor geschikt is. Tevens koppelen we deze verbinding met de apparatuur van onze collega’s van KabelTex voor levering van radio- en televisiesignalen. Zo kunnen we onder andere de ‘verdwenen’ regionale televisiezenders weer gaan doorgeven. Ook hebben we dan de mogelijkheid de regionale radiozenders zoals RadioNoord en Radio Drenthe weer digitaal door te gaan geven.

Mantelbuis voor glasvezelkabel onder Oosterdiep doorgelegd.

Om de bewoners aan de andere kant van het Oosterdiep in Wildervank van een glasvezelaansluiting te kunnen voorzien is er woensdag een mantelbuis gelegd onder het Oosterdiep door. Dit is gedaan middels een gestuurde boring. Doordat de damwanden van het Oosterdiep zo’n 6 meter diep zitten was er een grote ‘aanloop’ nodig om dit te kunnen realiseren.

Vanaf de AreaPop is er eerst een boring gemaakt onder de Poststraat, Oosterdiep en Postkade door en kwam de boor zo’n 80 meter verder in het plantsoen weer boven de grond. Vanaf daar is er een mantelbuis door het geboorde gat getrokken waarin straks de glasvezelkabels liggen.

Meer foto’s en een filmpje zijn te vinden op de website van Prachtig Veendam.

Bezoek fabriek AreaPops.

De afgelopen week hebben we in Duitsland de fabriek bezocht waar onze AreaPops worden gebouwd. Het fabrieksterrein heeft een oppervlakte van 130.000 m2 waar zo’n 130 medewerkers dagelijks bezig zijn met het bouwen van allerlei betonprodukten. Tijdens de presentatie en rondleiding hebben we een heel mooi beeld gekregen wat er allemaal bij komt kijken om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Aan het einde van de rondleiding hebben we een kijkje genomen bij de 2 AreaPops die zeer binnenkort in Veendam geplaatst gaan worden.