Stand van zaken

stand 2016-nieuw_bewerkt-2

Ook in 2015 hebben we weer vele woningen voorzien van een glasvezelaansluiting waardoor nu ruim 70% van de woningen op het glasvezelnetwerk zijn aangesloten. In de bovenstaande afbeelding is de huidige stand van zaken te zien.

De groene gebieden zijn gereed en in de rode gebieden zijn wij nu bezig met de aanleg. De blauwe gebieden moeten nog worden ingepland.

Voorspoedige aanleg 2014

transportweg

Ook in 2014 verliep, mede dankzij een zachte winter, de glasvezelaanleg zeer voorspoedig. In 2014 zijn weer ruim 2200 woningen van een directe glasvezelaansluiting voorzien.

Daarnaast is de gehele Transportweg voorzien van een hoofdbuis voor glasvezel zodat alle bedrijven voor een vast eenmalig bedrag een glasvezelaansluiting kunnen krijgen.

 

 

Havenbuurt en Tuss’n Baide Daipen

022_121

De volgende wijken waar we het glasvezelnetwerk gaan aanleggen zijn bekend en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Ditmaal gaan we direct 2 wijken tegelijk verglazen. De bijna 1600 woningen die in de Havenbuurt en Tuss’n Baide Daipen staan zullen verglaasd gaan worden. De volledige straatnamenlijst van deze wijken (022 & 121) kunt u hier vinden.

De bewoners van deze wijken zullen de komende weken een brief ontvangen dat Alex langs komt voor de inventarisatie van de glasvezelaansluiting.

Start glasvezelaanleg in Veendam-Noord

Alhoewel we nog druk bezig zijn in de Zeestratenwijk en Woellust zijn de voorbereidingen van de volgende wijk alweer begonnen. Vanaf 1 september zal de inventarisatie beginnen in wijk 021 in Veendam-Noord waarna daar de glasvezelaanleg kan beginnen. Dit betreft de strook Vredenrustlaan, Middenweg tot aan de grens met Muntendam. De volledige straatnamenlijst van wijk 021 kunt u hier vinden.

 

Aanleg glasvezel Zeestratenwijk

Helaas hebben we vanwege de winter 4 maanden lang niets kunnen doen. Gelukkig is de winter vertrokken en kunnen we weer volop aan de slag. De Provinciehoek is bijna gereed en de afgelopen tijd zijn bijna alle ruim 1000 woningen in de Zeestratenwijk geïnventariseerd.

Ondertussen is de eerste graafploeg al druk bezig de buisjes naar de woningen aan te leggen en vandaag beginnen we de eerste glasvezelkabels in de grond te leggen.

Laatste twee AreaPops geplaatst.

Vandaag zijn de laatste 2 AreaPops in Veendam geplaatst. Vanmorgen werd om 08.00 uur de eerste geplaatst aan de Oostlaan. In amper een uurtje tijd stond deze AreaPop op zijn plaats.

Om 10.00 uur werd de tweede geplaatst aan de Dr. B Brongersstraat. Op beide AreaPops kunnen een kleine 2500 woningen met een glasvezel worden aangesloten. Met deze laatste twee zijn nu alle vijf AreaPops geplaatst en is de aansluitcapaciteit nu zo’n 12.500 woningen.

Deze week zijn we ook weer begonnen met de aanleg van glasvezel. Door de vorstperiode kon er helaas een lange tijd niet gegraven worden in de openbare weg.

Genexis Hybrid Live! Titanium

Op dit moment zijn we heel druk bezig in de wijk Provinciehoek. Deze wijk bestaat uit bijna 1100 woningen. Op dit moment is naar ruim 500 woningen de glasvezel tot aan de gevel gelegd, bij 250 woningen is de glasvezel al in de woning afgemonteerd en maken de eerste abonnees gebruik van hun glasvezelaansluiting.

In deze wijk zijn we begonnen met het gebruik van de Genexis Hybrid glasvezelmodem. Dit modem is geschikt tot snelheden van 1 Gb. Een aantal abonnees hebben als test een 1 Gb verbinding gekregen en de resultaten zijn zeer positief.

Als de werkzaamheden in de Provinciehoek gereed zijn gaan we verder in de Zeestratenwijk, ook deze wijk bestaat uit bijna 1100 woningen. Alex is op dit moment bezig te inventariseren waar we de glasvezel de woningen naar binnen mogen brengen.

 

Flinke capaciteitsuitbreiding

Vanwege de enorme groei die we het afgelopen jaar hebben doorgemaakt en de groei die wij nog verwachten hebben we de afgelopen weken al onze internetapparatuur een flinke capaciteitsuitbreiding gegeven. Alle  hoofdverbindingen van de apparatuur  voor zowel kabelinternet als internet via de glasvezel hebben we verhoogd van 1 Gb naar 10 Gb.

Ook onze verbinding met Amsterdam waar we onze internettoegang hebben is verhoogd naar 10 Gb zodat er ruim voldoende internetcapaciteit voor al onze abonnees is.

Als afronding van de werkzaamheden hebben we afgelopen woensdag in één keer alle verbindingen probleemloos omgezet.

Tevens hebben we het mogelijk gemaakt het verbruik van ons internetverkeer live via onze website te volgen.

We hebben een grafiek op onze website geplaatst waar het gezamelijke verbruik van al onze abonnees te zien is. Deze grafiek wordt elke 5 minuten ververst zodat het verbruik live kan worden gevolgd.

Provinciehoek

Nadat we met de hoofdinfrastructuur in de Rivierenbuurt gereed zijn en bijna alle ruim 1000 woningen in de Provinciehoek zijn geïnventariseerd kunnen we daadwerkelijk aan de slag in de Provinciehoek. Al deze woningen worden aangesloten op de AreaPop in de Rivierenbuurt. Om dit mogelijk te maken moet er een verbinding onder de Sorghvlietlaan gemaakt worden.

Vandaag zijn er stalen buizen onder de Sorghvlietlaan geperst waardoor de glasvezelbuizen heen gelegd worden. Tevens worden er glasvezelbuizen meegelegd voor de wijk Langebosch en om een rechtstreekse verbinding met de AreaPop in Wildervank te kunnen maken.